Het steenzetten is een oude ambacht en wordt al sinds 1900 uitgeoefend. Een steenzetter werkt aan binnen- en buitendijken. Hij zet de stenen in verband in de glooiing van de dijk om deze te verstevigen. In de jaren 30 kwam de opa van mijn vader vanuit Brabant naar Wieringen om als steenzetter te werken aan de bouw van de Afsluitdijk. Al sinds die tijd is het beroep actief in onze familie, zo heb ik het van mijn vader mogen leren. Er zijn momenteel nog maar 33 steenzetters in Nederland. Het is een uitstervend beroep. Ik ben er trots op dat ik mij de jongste steenzetter van Nederland kan noemen en hoop het beroep te mogen doorgeven aan de volgende generatie.

Een steenzetter zet van oorsprong de stenen in de glooiing van dijken. Zo heb ik met mijn vader mogen steenzetten langs diverse binnen en buiten dijken in Nederland

Naast het steenzetten in dijken wordt er ook regelmatig gemetseld met basaltstenen. Een voorbeeld hiervan is het metselen van de zichtkanten van een aantal fiets viaducten bij het Europaplein in Leeuwarden. Het maken van een muur in de tuin als bijvoorbeeld omheining is ook mogelijk.

Bij het steenzetten richten we ons op diverse materiaalsoorten zoals: basalt, graniet, Noorse stenen of basalton. In de dijken kom je basalt het vaakst tegen in combinatie met andere materialen. Basalt wordt traditioneel gezien gebruikt om de glooiing van de dijk te verstevigen. Het is een zware en duurzame steen. Wij hergebruiken de basaltstenen regelmatig bij herstelwerkzaamheden.

Bij steenzetklussen kan altijd gekeken worden naar het eventueel hergebruiken van de oude stenen. Bij nieuw werk is het mogelijk om de stenen via mij te bestellen.

 

Neem contact met mij op